QR Code for http://hagyomanyok.hu/hu/ertek/bereczky-csab%C3%A1n%C3%A9
Bereczky Csabáné
Bereczky Csabáné

csipkekészítő

Balatoni üdülőkörzet, 8360 Keszthely, Stromfeld Aurél 7/C

+36 30 367 2025
bereczky21@t-online.hu

bereczky21.hu

"Bereczky Csabáné vagyok. Férjemmel együtt megismerkedtem a népművészet különféle ágaival az 1970-es évektől napjainkig.
Keszthelyen népi kismesterség szakkörben ismerkedtem meg a gyapjúszövéssel. Szőtteseimet rendszeresen küldtem zsűrizésre és most is szívesen leszövök egy-egy szőnyeget, tarisznyát vagy díszpárnát. A szakkörnek 1978-tól a kezdetektől tagja vagyok, aktívan részt veszek a munkában. Alapító tagja voltam a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek, ahol a közösségben lehet a népművészet minden ágát művelni. Ugyancsak alapítója voltam a Zala Megye Népművészetéért Alapítványnak. A keszthelyi alkotóház építésében aktívan közreműködtem. Az 1980-tól rendszeren zsűriztettem az elkészült szövéseimet, kiállításokon, pályázatokon részt vettem. A NIT zsűrizések alkalmával a bíráló zsűrorok tanácsait, észrevételeit további munkáimnál figyelembe vettem. . Bemutatkoztunk közös családi kiállításokon többek közt Dunaújvárosban, Hévízen, Gyenesdiáson, Keszthelyen. Budapesten a Csillebérci Úttörőtábor Népművészeti szaktáboraiba saját gyermekeinkkel vettem részt, tanítottam a táborozó gyerekeknek a körmön szövést körmön fonást. A Budapesti augusztus 20.i Mesterségek Ünnepének megindulása óta az egész család részese volt a mesterség bemutatóknak. 40 éve átszövi, életemet a népművészet ma már nyugdíjasként még több időt fordítok erre a tevékenységre.
Az 1980-as évek végén Mátrai Magdolna Zala megyei egyesületben felélesztette a vert csipkekészítést is. Ez keltette fel a csipke iránti érdeklődésemet. 1990-ben a csipkekészítést a keszthelyi szakkörben Bognár Edit Népi Iparművész irányításával tanultam meg. 2004-től elkezdtem rendszeresen foglalkozni a csipkekészítéssel és zsűriztettem munkáimat. 2007-2008-ban néprajzi ismereteim bővítése céljából elvégeztem a Zala Megyei Művelődési Központ által indított Népi Játszóház Vezetői tanfolyamot. Évfolyam dolgozatom témájául a vert csipke történeti áttekintését választottam. Zsűriztetés eredményeképpen a Hagyományok Háza csipkekészítő foglalkozási ágban Népi Iparművésznek ismert el 2010. november 11 én. Tagja vagyok a Magyar Csipkekészítő Egyesületnek.
Saját indíttatásból 2011-ben csipkestúdiót indítottam helybeli érdeklődők számára. A Keszthelyi Kézműves Alkotóházba heti egy alkalommal itt tovább adhatom a csipkeverés iránt érdeklődőknek tudásomat.

"